Pizza domowa – jak zrobić smaczną potrawę?

unnamed file 3

Wielu z nas stale docenia jej smak, cyklicznie odwiedzając lokale gastronomiczne, takie jak pizzeria Babilon. Ten smaczny kawałek ciasta z aromatycznymi dodatkami może stanowić doskonałą przekąskę oraz zastępować posiłki. Niektórzy jednak wolą przygotować pizzę w domowych warunkach… Choć jej smak niekoniecznie odpowiadał będzie temu z restauracji, również taka potrawa może wyjść smaczna! Jak zrobić pizzę samemu?

Podstawowym krokiem jest odpowiednie ciasto…

Pizza to w głównej mierze ciasto przygotowane z mąki pszennej wody i dodatku drożdży. Choć składniki są stosunkowo proste, sam proces formowania ciasta jest nieco skomplikowany…

W pierwszej kolejności dobrze jest rozpuścić drożdże w letniej wodzie z cukrem i solą, a następnie w takiej postaci pozostawić je przez kilka minut. Grzyby po tym czasie uaktywnią się jeszcze przed formowaniem ciasta. Następnie trzeba dodać odpowiednią ilość mąki i dokładnie wymieszać składniki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji należy je ugniatać, z wykorzystaniem rąk lub wałka. Od tego etapu zależy konsystencja i chrupkość ciasta, które posiadać będzie pizza. Kraków, Stare miasto to jedno z miejsc, gdzie możesz zobaczyć jak produkt przygotowują nasi specjaliści. Po ugnieceniu ciasta dobrze jest odstawić je na 2 godziny, aby ono urosło.

Dodatki dodawaj z głową!

Podstawowymi składnikami pizzy są ciasto, sos pomidorowy oraz ser, bekon lub inny dodatek, który układamy na samej górze. Oczywiście można spotkać i bardziej obszerne zestawy dodatków do pizzy, warto jednak uważać, aby nie przesadzić.

Zbyt duża ich ilość może spowodować, że potrawa będzie wydawać się ciężka. Dobrze jest postawić na minimalizm, przez co można łatwiej wydobyć konkretny smak i aromat. Ciekawym pomysłem jest połączenie sosu pomidorowego, dodatkowego składnika oraz suszonych ziół, które wzmocnią zapach pizzy.

Piecz w odpowiedniej temperaturze!

Standardowa pizza na dowóz lub w lokalu gastronomicznym może być wypiekana w temperaturze nawet 500 stopni Celsjusza. W domowych warunkach jest to praktycznie nieosiągalne – standardowe piekarniki zazwyczaj są w stanie wytworzyć ciepło o temperaturze maksymalnie 300 stopni. Można jednak usprawnić proces pieczenia w inny sposób.

Przed wstawieniem pizzy do piekarnika, warto usunąć z jego wnętrza dodatkowe blachy, które mogą zaburzać obieg powietrza wewnątrz. Konieczne jest przy tym rozgrzanie urządzenia do optymalnej temperatury – dopiero wtedy można będzie włożyć ciasto. Aby przyspieszyć proces pieczenia, warto także postawić na pizzę o cienkiej podstawie – wówczas znacznie szybciej nabierze ona odpowiedniej chrupkości!

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 1

Do kiedy niemiecki pracodawca musi wydać PIT? Czy okres rozliczeń jest taki sam dla każdego pracownika?

1 października 2021

Zatrudnienie w Niemczech sprawia, że poziom życia wielu osób znacznie się poprawia. Jednak pomimo tak wielu zalet, jakie płyną z pracy w Niemczech nie można zapominać o dopełnieniu pewnych formalności,…

Czytaj więcej