Wino i pizza – idealne połączenie

unnamed file 1

Kto nie kocha pizzy? Nie ma domowej imprezy, jeśli pizza nie zagości na stole – tak twierdzą pizzo-maniacy. Warto wiedzieć, że włoski przysmak doskonale sprawdza się w towarzystwie dobrego wina. Niezależnie, czy jest ono czerwone, białe lub różowe – obowiązkowo powinno być włoskie.

Dobór pizzy do wina, lub odwrotnie wiąże się z wyborem miejsca ich zakupu. Specjalistyczny sklep z dobrym winem będzie świetnym pomysłem. Jeżeli w grę wchodzi idealna pizza, Kraków na swojej mapie ma kilka wyśmienitych miejsc.

Czerwień winna i pomidory

Wino we Włoszech towarzyszy ludziom przy każdej okazji, a pizza z nim smakuje zdecydowanie lepiej. Włoskie, czerwone wino do klasycznej pizzy Margherity powinno pochodzić z Toskanii. Tam urodziło się chianti i stamtąd pochodzi najsłynniejsza i najbardziej klasyczna pizza. Chianti doskonale podkreśla smak każdej potrawy przez odpowiednie pobudzenie kubków smakowych. W związku z tym każda pizza będzie smakowała pełniej i lepiej.

Czerwone Primitivo di Manduria pochodzące z „obcasa włoskiego”, czyli Apuglii doskonale zestawi się z pizzą z peperoni, a także z pikantnymi dodatkami. Jest doskonałe na trawienie, więc można do pizzy dodać bardziej tłuste dodatki.

Białe wina, ser i bazylia

Dobrym pomysłem jest jej zestawienie z białym trebiano lub malvasią. Wina na tych szczepach są delikatne i aromatyczne, a tym samym podkreślą doskonałość pizzy. Pizzę z dużą ilością sera oraz warzyw warto połączyć z bardziej wytrawnym, ale mocno cytrusowym sauvignon blanc. Delikatna cierpkość nada charakteru pizzy serowej.

Białe wina z Włoch charakteryzują się dużym potencjałem łączenia z potrawami, które nie są zbyt wyraziste, ale delikatne. Takie łączenie pozwala podkreślić charakter warzyw oraz delikatnego mięsa. Białe wino wpływa na trawienie, a także orzeźwia. Jego lekkość pozwoli uzyskać balans smakowy i aromatyczny w połączeniu z pizzą warzywno-mięsną.

Różowe wino do frutti di mare

Pizza serowa, mięsna lub składająca się owoców morza to dobra propozycja do zestawienia z różowym, lekkim winem. Takie, np. Pas de Nom Rosé, skomponuje się doskonale z wszelkiego rodzaju owocami morza. Kwasowość w nim zawarta wyśmienicie poradzi sobie z oliwą.

Wino różowe ma posmak i aromat czerwonego, ale lekkość białego wina. To powoduje, że jest idealne do każdego rodzaju pizzy. W każdej odmianie jest wyśmienitą propozycją do pizzy, gdyż pomaga zniwelować stan ociężałości i przejedzenia. Warto sięgać po pizzę, która swoją charakterystyką zachwyca smakoszy i dodać jej smaku przez kieliszek doskonałego wina z Włoch.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 3

Czym są buty dielektryczne i gdzie je kupić?

1 września 2021

W niektórych miejscach pracy odzież i obuwie ochronne to podstawowe elementy, bez których wykonywanie codziennych obowiązków nie jest możliwe. Buty ochronne mają na celu zapewnić bezpieczeństwo w miejscu pracy, podczas…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady